Conceptul de design web vine din englezescul „web design” și se referă la realizarea de siteuri pornind de la conceperea structurii și interfeței grafice. În prezent web designul se referă la folosirea unor tehnologii din ce în ce mai avansate și mai diversificate pentru a crea un site.

Pentru o persoană care vrea să facă o carieră în IT web designul este cel mai ușor domeniu cu care poate începe și care îl poate ajuta să aibă un salariu mai mult decât decent. Acest domeniu este unul de viitor, dar care se modifică în permanență și cu care va trebui să ții pasul tot timpul.

Acesta depinde de noile programe care se lansează pe piață și web designerul trebuie să își actualizeze cunoștințele mereu pentru a nu rămâne în urmă și a fi declasat de persoane mai tinere care au dat o mai mare atenție perfecționării.

Ce trebuie să știe un web designer?

În primul rând, un web designer trebuie să știe HTML pentru a insera în site tot ceea ce creează sau pentru a crea din imaginația sa o interfață grafică pentru un nou site. Apoi poate să învețe orice program de editare grafică, cum ar fi Photoshop sau Corel Draw. Mai mult, orice web designer trebuie să știe măcar un limbaj de programare pentru a face schimbări în site.

Bazele web designului înseamnă că un designer trebuie să știe să scrie, să creeze un link și apoi să creeze imagini, infografice, layout-uri sau template-uri pentru site-uri. Pentru ca un site să devanseze alte site-uri mari, acesta trebuie să fie foarte bine realizat în HTML, chiar dacă nu conține text și să fie accesibil de pe orice dispozitiv.

Ce programe trebuie să cunoască un designer?

  • Sketch – cel mai mare rival al Photoshop-ului. Deși majoritatea web designerilor îl considerau cel mai ușor de folosit program de editare grafică, lucrurile stau diferit de când a apărut pe piață Sketch. Principalul avantaj al acestei aplicații este faptul că este mult mai ieftin decât Photoshop-ul. Acesta poate fi cumpărat o singură dată, nu lunar cum cere Photoshop-ul.
  • Adobe XD – cel mai nou soft de la Adobe este creat cu scopul de a înlocui Photoshop-ul deoarece este mult mai simplu de utilizat, cu o gamă mai redusă de funcționalități. La început acest software putea fi folosit doar de utilizatorii de MAC, dar apoi Windows a primit o versiune beta. Acest program a fost perceput ca un real succes deoarece mulți designeri își doreau un program care să combine funcționalitățile Photoshop-ului cu Illustrator. Deși nu este egal cu Sketch, mulți oameni îl preferă deoarece munca oamenilor din spatele său este vizibilă.
  • Figma – digital prototyping este un domeniu în care poți alege între schițarea ideilor pe o coală sau lucratul într-un program dedicat. Această variantă este mult mai populară deoarece le dă designerilor oportunitatea de a transforma schițele în produsul digital final.
  • Fontjoy – dacă nu știi cum să potrivești două fonturi, ar trebui să știi că există o aplicație care să te ajute cu asta. Acest tool este unul gratuit și va folosi doar acele fonturi disponibile în Google Webfonts pentru a-ți oferi un template pentru a testa orice font. Poți modifica dimensiunea fontului, grosimea sau chiar distanța dintre rânduri. Aceasta este cea mai practică aplicație pentru a gestiona și îmbunătăți aspectul conținutului tău selectând fontul cel mai potrivit fiecărei secțiuni a unei pagini web.

Viața unui designer este una în care creativitatea și ideile colorate se împletesc perfect cu tehnologia și cele mai bune, performante, moderne softuri de editare grafică. Un designer web trebuie să învețe în permanență pentru a ține pasul cu lumea modernă.